sobota, 30 kwietnia 2011

Ogród Ziołowy

Marzy mi się ziołowy ogród. Zastanawiam się tylko nad jego formą. Podobają mi się ogrody formalne, uporządkowane wymagające więcej pracy, ale i ogrody swobodne.
Ogrody formalne planowane są zazwyczaj w formie wzorów geometrycznych obramowane niskimi żywopłotami i przejściami, taka typowa geometryczna forma nie pasowałaby jednak do mojego ogródka. Oczywiście główną przeszkodą w moim przypadku jest brak wystarczającej ilości miejsca. W sumie pomarzyć można :))
Możliwe jest jednak łączenie elementów formalnych i nieformalnych, Np. symetryczny i wyraźny układ ścieżek może stanowić szkielet do swobodnych nasadzeń ziół o różnej wysokości, pokroju i barwach.

Niezależnie od stylu ogrodu zioła powinny być w zasięgu ręki, co ułatwi ich zbiór, a do rabat i zagonów prowadzić muszą przejścia, aby nie trzeba było deptać ziemi.




Chociaż zioła zbiera się głównie wiosną i latem przy odpowiedniej uprawie mogą być zbierane prawie przez cały rok. Wysiane późnym latem lub wczesną jesienią takie zioła jak trybula ogrodowa czy pietruszka chronione przed mrozem rosną nadal zimą pod osłonami, a także w doniczkach na słonecznych parapetach.
Zielne zioła jednoroczne, które obumierają przed zimą, takie jak szczypiorek, estragon i mięta mogą być pędzone na użytek zimowy. Wystarczy wykopać wczesną jesienią dorosłe rośliny, podzielić je i wsadzić do doniczek wypełnionych ziemią kompostową z dodatkiem gliniastej.

Wiosną należałoby zioła wsadzić do gruntu i nie zbierać ich liści przez cały sezon, aby umożliwić im zregenerowanie się.


Zbiór i przechowywanie

Zioła należy zbierać w pogodny dzień, po wyschnięciu rosy, lecz nim rośliny będą wyeksponowane na pełne słońce, co powoduje wyparowanie olejków eterycznych.
Dobrze jest zbierać zioła tak, by zachować ich kształt i nie zakłócać wzrostu wybierając niesforne i silnie rosnące pędy, a u ziół tworzących kępy, takich jak szczypiorek i pietruszka, zbierać zewnętrzne liście, aby pobudzić wyrastanie pędów ze środka rośliny.

Liście i pędy można zbierać o różnej porze w okresie wegetacji, ale najlepsze są przed kwitnieniem.
Należy uważać jak zbiera się aromatyczne liście ziół bo są one delikatnie, zgniecione tracą wiele olejków.
Zioła używa się lub suszy zaraz po zbiorze.
Kwiaty zaś zbiera się podczas ciepłego, suchego dnia, kiedy są w pełni otwarte.
Nasiona zbiera się ścinając baldach i nasienniki, kiedy przebarwiają się na brązowo, lecz nie są jeszcze w pełni dojrzałe, nie wysypują się.

Przechowywanie ziół

Najczęstszym sposobem przechowywania ziół jest suszenie lub mrożenie.
Zioła można też dodawać do octów winnych i olejów, zachowają w ten sposób swój aromat a do tego otrzymamy aromatyczny olej i ocet.
Suszone zioła przechowuje się w pojemnikach ceramicznych lub z ciemnego szkła, gdyż kontakt ze światłem przyspiesza utratę aromatu.

Ziół przed suszeniem nie myje się, wiesza się je w dół w ciepłym, suchym miejscu. Cienką warstwę liści, kwiatów lub płatków można rozsypać na półeczce i przykryć siatką lub papierem zostawiając je w ciepłym, ciemnym, dobrze przewietrzonym miejscu aż się ususzą.
Nasienniki zbiera się, kiedy zaczynają brązowieć i umieszcza się w papierowych torebkach lub zawiesza „głową w dół” owijając je płótnem.

Wiele ziół o delikatnych liściach jak pietruszka lub bazylia, lepiej zachowuje swój aromat i barwę po zamrożeniu niż po ususzeniu. Zioła można zamrażać w wodzie by powstały kostki lodu. W taki sposób dobrze przechowuje się ogórecznik i liście mięty.

Pozdrawiam serdecznie :))

1 komentarz:

  1. Witam!
    Wspaniałości Pani opisuje, na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń